Składniki:
- 2 filety z pangi ok. 450g
- 4 pieczarki
- 1 łyżka masła
- 50 ml. śmietany 30%
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 jajo
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- zielona cebulka
- sól, pieprz
Sos:
- 25 dag pieczarek
- 10 dag śmietany
- 1 szklanka bulionu z kostki
- 1 cebula
- 1 łyżka mąka
- sól
- pieprz
- tłuszcz
Sposób przyrządzenia:
Filety przekroić w poprzek na połowę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki drobno posiekać i podsmażyć na maśle. .Śmietanę połączyć z tartą bułką, jajkiem, pieczarkami i natką pietruszki. Doprawić do smaku. Płaty ryby smarować farszem, zwinąć w roladki i związać spazoną zieloną cebulką. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju przez 10-15 min. Sos pieczarkowy przygotować wg przepisu i podawać z roladami.
2 comments for “Roladki z pangi w sosie pieczarkowym”