Składniki:
- 50 dkg filetów z pangi
- 20 dkg krewetek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 goździki
- 2 ząbki czosnku
- 4 cebule dymki
- 1 zielona papryka
- ½ szklanki piure z pomidorów
- 1 szklanka bulionu drobiowego (nie solonego)
- 5 dkg katmii jadalnej (okra)
- ½ łyżeczki posiekanego oregano
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę pokroić w grubą kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć dymkę, paprykę po kilku minutach dodać obrany i rozdrobniony czosnek oraz goździki, mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać bulion drobiowy, piure pomidorowe i posiekaną katmię, po 5 minutach duszenia sos przyprawić, dodać zioła, chwilę podgrzewać i dołożyć rybę i krewetki. Dusić 4 minuty i podawać.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia