Składniki:
- 20 odwłoków dużych krewetek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki otartej skórki z pomarańcza
- 1 łyżka soku cytrynowego
- ½ łyżeczki z soli
- szczypta papryki
- szczypta chili
- szczypta mielonego kminku
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Z oliwy, 3 łyżek soku pomarańczowego, skórek z pomarańcza, soli, kminku, pieprzu, papryki i soku cytrynowego przygotować marynatę, zamarynować w niej krewetki na około 10 minut. Odsączyć krewetki z marynaty (marynatę zachować) Na dużej patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy, smażyć na nim krewetki po 2 minuty z każdej strony. Wyłożyć na półmisek, na patelnię wlać marynatę, pozostały sok pomarańczowy i szybko odparować aby zgęstniał. Polać sosem krewetki, podawać.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia
1 comment for “Krewetki pachnące pomarańczom”