Składniki
- 4 steki wieprzowe (z karczku)
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki soli
- ½ czerwonej papryki (drobno posiekanej)
- szczypta pieprzu cajen
- 1 łyżeczka kminku
Sposób przyrządzenia:
Steki bardzo dokładnie osuszyć. Ponacinać brzegi mięsa aby się nie deformowało podczas pieczenia. Mąkę, sól i paprykę wymieszać dokładnie z wodą w takiej ilości aby uzyskać gęste, płynne ciasto. Każdy z befsztyków zanurzyć w cieście, opiec szybko w centralnej części grilla (po 1 minucie z każdej strony) dopiec w niższej temperaturze przez 15 minut, kilkakrotnie obracając. Nasiona kminku i pieprz cajen zawinąć w folię aluminiową, wyprażyć na grillu. Podając upieczone steki oprószyć je wyprażonymi przyprawami.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia