Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Agrest marynowany

Składniki: agrest Marynata: 1 szklanka wody 1 szklanka octu 6% 4 ½ łyżki cukru ½ łyżeczki soli 2 liście laurowe laska cynamonu – do saku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Agrest oczyścić i umyć, obsączyć. Napełnić agrestem czyste słoje, zalać chłodną marynatą, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Ogórki chili

Składniki: 5 kg ogórków 6 łyżek soli 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 główki czosnku 3-6 łyżeczek chili(sześć to już bramy piekieł ) 16 łyżek oleju bądź też szlachetniejszej oliwy Sposób przyrządzenia: Ogórki pokroić w ćwiartki na pół ( na ósemki), zasypać solą(6łyżek) po ok.2-3 godzinach zlać wodę z ogórków, dodać 2 szklanki octu,…

Polskie „kapary” marynowane

Składniki: ½ kg zielonych owoców nasturcji Marynata: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1 łyżka cukru sól do smaku 2 liście laurowe czarny pieprz ziarnisty ziele angielskie goździki, cynamon w lasce (nie przesadzić) Sposób przyrządzenia: Owoce nasturcji zbiera się je, kiedy są zielone, potem nie nadają się do konserwowania. Zbieramy je w suchy bezdeszczowy…

Dżem z czarnych porzeczek i agrestu

Składniki: 50 dkg czarnych porzeczek 1 kg agrestu 80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce porzeczki i agrestu oczyścić z szypułek, wypłukać, odsączyć z wody. W dużym rondlu o grubym dnie rozgnieść porzeczki z cukrem, podgrzewać mieszając, a gdy chwilę się pogotuje dodać agrest. Gotować na małym ogniu przez 10 – 12 godzin stale mieszając i…

Sałatka z grzybów

Składniki: 1 kg grzybów 10 marchwi 10 średnich pomidorów koperek 1 łyżka octu 10% 10 dkg pokrojonej cebuli sól, pieprz ziarnisty liść laurowy Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić umyć, rozdrobnić, obgotować w osolonej wodzie, odsączyć i schłodzić. Pomidory pokroić w plastry, cebulę obrać pokroić w pierścienie. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą…