Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Borowiki w kwaśnej zalewie

Składniki: 1 kg świeżych borowików 1 szklanka wody 1 szklanka octu 6% 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 10 ziaren pieprzu 1 liść laurowy sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Przygotować zalewę. Wodę zagotować z obraną i pokrojoną w plastry cebulą, utartą marchewką, czosnkiem i przyprawami, dodać ocet, wymieszać, schłodzić. Skorygować smak zalewy…

Okra (ketmia) marynowana

Składniki: 1,5 kg okry posortowanej wg wielkości 6 łyżek soli 3 szklanki octu 3 szklanki wody 6 ząbków czosnku 3 łyżeczki ziaren gorczycy 12 koszyczków kwiatowych kopru Sposób przyrządzenia: Okrę dokładnie umyć i osączyć, każdy owoc kilkakrotnie nakłuć widelcem. W słojach na dnie umieścić czosnek, gorczycę. Wypełnić słoje przygotowaną okrą. Na górę słoja położyć kwiatostan…

Pikle z ogórków po żydowsku

Składniki: 10 małych twardych ogórków 4 pocięte na ćwiartki ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do marynowanych ogórków 3 gałązki kopru 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki soli gruboziarnistej 3 szklanki gorącej wody Sposób przyrządzenia: ogórki ułożyć w odpowiednio dużym słoju. W pustych przestrzeniach między ogórkami  umieścić koper, czosnek i kawałki selera naciowego. Przyprawę do ogórków…