Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Ananas w aromatycznym syropie

Składniki: 2 duże ananasy 1 cytryna 6 szklanek wody 0,5 k cukru 1/3 szklanki wiśniaku Sposób przyrządzenia: Ananasy obieramy i kroimy na 1-centymetrowe pół plastry, skrapiamy sokiem z cytryny Wodę z cukrem gotujemy przez 3 minuty usuwając ewentualną pianę. Plastry ananasa wkładamy do sterylnych słoików i zalewamy gorącym syropem wymieszanym z alkoholem i odrobiną otartej…

Maliny w porzeczkowym syropie

Składniki: 1 kg dorodnych malin 0,5 kg cukru 3 szklanki soku z czerwonej porzeczki Sposób przyrządzenia: Maliny przebrać, lekko przepłukać na sicie. Sok doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować aż cukier się nie r4ozpuści. W sterylnych słojach ułożyć maliny, zalać wrzącym syropem, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Pyszne zimą!

Konfitury z malin

Składniki: 2 kg malin 2,5 kg cukru 5 szklanki wody Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie zagotować wodę, dodać cukier, gotować przez kilka minut zbierając pianę. Przebrane maliny wkładać porcjami do sporządzonego syropu, zagotować bardzo ostrożnie mieszając. Odstawić rondel, a po godzinie ponownie umieścić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Wskazane jest przynajmniej trzykrotne powtórzenie…

Konfitury ze śliwek i jabłek

Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 kg jabłek 2 kg cukru goździki, cynamon Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Sliwy podzielić na połowę, usunąć pestki. Wodę zagotować i wsypać cukier oraz goździki i laskę cynamony. Gotować aż się syrop zagęści, usunąć goździki i cynamon. Dodać śliwy i jabłka. Gotować…

Morele w syropie

Składniki: 1 kg moreli 1 łyżka miodu 2 szklanki cukru kilka goździków pestki moreli 1 szklanka wody 1 szklanka octu winnego 6% Sposób przyrządzenia: Morele przebrać odrzucając owoce nadpsute lub zbyt miękkie. Morele płuczemy, osączamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Wodę i cukier umieszczamy w garnku i gotujemy syrop. Powoli i stopniowo dodajemy morele.…