Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitury ze śliwek i jabłek

Składniki:

    • 1 kg śliwek węgierek
    • 1 kg jabłek
    • 2 kg cukru
    • goździki, cynamon


    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Sliwy podzielić na połowę, usunąć pestki. Wodę zagotować i wsypać cukier oraz goździki i laskę cynamony. Gotować aż się syrop zagęści, usunąć goździki i cynamon. Dodać śliwy i jabłka. Gotować 2 godziny. Następnego dnia gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę. Po przerwie gotować jeszcze godzinę. Gorące konfitury nałożyć do sterylnych słojów.  Przechowujemy w miejscu chłodnym i ciemnym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *