Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Pomidory małosolne

Składniki: pomidory koper papryczka chili Zalewa: 1 litr wody 2,5 łyżki soli 1 łyżka cykru 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć. Przygotować zalewę, w 1 litrze wody rozpuścić sól, cukier i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, odstawić aby wystygła. W dużym naczyniu układać warstwami…

Grzyby kiszone

Składniki: 1 kg świeżych grzybów rydze, borowiki, koźlarze, podgrzybki, opieńki, pieczarki  2 dkg soli 2 ząbki czosnku 2 ziaren pieprzu i ziela angielskiego 2 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, trzonki przyciąć krótko. Po umyciu i starannym oczyszczeniu, grzyby należy lekko obgotować, odsączyć i oziębić na sicie. Odcedzone i ostudzone grzyby układać w kamiennym garnku…

Grzyby solone

Składniki: 1 kg grzybów borowiki, podgrzybki, rydze, maślaki, kurki, gąski 20 dag soli Sposób przyrządzenia: Można solić same kapelusze lub grzyby z trzonami, które jednak trzeba skrócić; większe sztuki krajemy na części. Grzyby, oczyścić dokładnie i umyć. Podciąć nóżki. Duże kapelusze podzielić na mniejsze części. Zagotować wodę z 5 dag soli. Wrzucić grzyby do wrzątku…