Składniki:
-
- 3 kg dyni
- 1 litr soku jabłkowego
- 1 kg cukru
Składniki: pomidory koper papryczka chili Zalewa: 1 litr wody 2,5 łyżki soli 1 łyżka cykru 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć. Przygotować zalewę, w 1 litrze wody rozpuścić sól, cukier i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, odstawić aby wystygła. W dużym naczyniu układać warstwami…
Składniki: 1 kg świeżych grzybów rydze, borowiki, koźlarze, podgrzybki, opieńki, pieczarki 2 dkg soli 2 ząbki czosnku 2 ziaren pieprzu i ziela angielskiego 2 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, trzonki przyciąć krótko. Po umyciu i starannym oczyszczeniu, grzyby należy lekko obgotować, odsączyć i oziębić na sicie. Odcedzone i ostudzone grzyby układać w kamiennym garnku…
Składniki: 1 kg grzybów borowiki, podgrzybki, rydze, maślaki, kurki, gąski 20 dag soli Sposób przyrządzenia: Można solić same kapelusze lub grzyby z trzonami, które jednak trzeba skrócić; większe sztuki krajemy na części. Grzyby, oczyścić dokładnie i umyć. Podciąć nóżki. Duże kapelusze podzielić na mniejsze części. Zagotować wodę z 5 dag soli. Wrzucić grzyby do wrzątku…
Składniki: 1 kg grzybów leśnych lub pieczarek 3 dkg soli Marynata: 1 l wody 5 dkg soli 7 dkg cukru 1 szklanka octu spirytusowego 10% 1 marchewka 6 ziaren czarnego pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 gałązka koperku 1 liść laurowy 1 mała cebula Alternatywnie: 1 litr octu 3% winnego z białego wina 2 łyżeczki…