Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby kiszone

Składniki:


  • 1 kg świeżych grzybów rydze, borowiki, koźlarze, podgrzybki, opieńki, pieczarki
  •  2 dkg soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe


Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, trzonki przyciąć krótko.
Po umyciu i starannym oczyszczeniu, grzyby należy lekko obgotować, odsączyć i oziębić na sicie. Odcedzone i ostudzone grzyby układać w kamiennym garnku i przesypywać solą i przekładać przyprawami. Grzyby układać zawsze kapeluszami do góry. Ostatnią warstwę grzybów posolić, przykryć czystym lnianym płótnem i wyparzonym talerzem, obciążyć.  Po kilku dniach sok, który się wydzielił podczas kiszenia powinien przykryć grzyby. Jeśli nie, należy nalać na wierzch zimnej, osolonej i przegotowanej wody (4 dkg soli na 1 l wody). Przechowywać w chłodnym miejscu. W chłodnym pomieszczeniu, zachowując czystość można je przechowywać 4-5 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *