Składniki:
- Frykadelki:
- 70 dag filetów z sandacza
- 1 mała czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 mała cebula
- zielenina
- 2 jajka
- masło
- pozostałości po filetowaniu sandacza
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- szczypta szafranu
- sól, pieprz
Zupa:
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić, wyfiletować, pozostawić pozostałości z filetowania na zupę. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, wraz z zieleniną posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Rybę zmielić. Dodać bułkę , podsmażoną cebulę i zieleniną, jajka, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować owalne frykadelki wielkości orzecha włoskiego, obsmażyć na maśle, odstawić. Resztki z sandacza zalać wodą, dodać obrane, doprowadzić do wrzenia, odszumować, dodać całą papryczkę, zmniejszyć ogień i powoli gotować. Cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić drobno. W rondlu rozgrzać masło, dodać warzywa, dusić 5 minut , przełożyć do zupy. Gotować jeszcze 45 minut, przecedzić, przyprawić, dodać frykadelki i powoli gotować przez 5 minut. Przed podaniem posypać zieleniną.