Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Pomidory w czerwonej zalewie konserwowane

Składniki: 2 – 2,5 kg pomidorów 2 cebule 1 kwaśne jabłko 1 duży burak ćwikłowy 1 łyżka soli 15 dkg cukru 1/3 szklanki octu 6% Sposób przyrządzenia: Średniej wielkości, ,twarde pomidory umyć, ułożyć w misce, dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę, obrane, pokrojone jabłko, obranego i pokrojonego buraka. Pomidory wraz z dodatkami zalać 1,5…

Sałatka z ogórków konserwowana 2

Składniki: 3 kg ogórków 1,5 kg cebuli sól do smaku 10 -15 dkg cukru 10 ząbków czosnku 3 łyżeczki gorczycy 1,5 łyżeczki kolendry 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, zalać zimną wodą, odstawić na 30 minut. Tak przygotowane ogórki pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Ogórki i cebulę wymieszać, nasolić,…

Słodka papryka marynowana

Składniki: 3 kg papryki 1,5 szklanki wody 1 szklanka octu 6% 2/3 szklanki oleju słonecznikowego 1/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka soli 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, pokroić wg upodobań, oczyścić z nasion. Przygotować zalewę. W dużym rondlu wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, dodać paprykę, a gdy zalewa…

Grzyby marynowane na sposób gruziński

Składniki: 50 dkg oczyszczonych niedużych grzybów (podgrzybek, borowik) 34 łyżki octu winnego jabłkowego ½ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 3 ziarna czerwonego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 4 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Grzyby dokładnie umyć, przyciąć trzony. Czosnek obrać, drobno posiekać. W głębokim rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenie, zmniejszyć ogień i…