Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Cukinia słodko-kwaśna

Składniki: 1 kg cukinii 20 dag marchwi 3-4 gałązki szałwi (może być szałwia w saszetkach)po szczypcie do każdego słoika 1 łyżeczka kolendry 5-6 goździków Zalewa: 1 szklanka octu jabłkowego (jest delikatniejszy od zwykłego octu) 3 szklanki wody 20 dag. cukru 1 łyżka mielonej kurkumy 4-5 cm. korzenia imbiru lub płaska łyżeczka cynamon( na czubek małej…

Ogórki po meksykańsku

Składniki: 2,5 kg-3kg ogórków 4 średnie cebule Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 3 łyżki soli 2 łyżki cukru 2 łyżki gorczycy 2 łyżki ostrej papryki mielonej 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Ogórki pokroić w pikle, cebulę w piórka. Zalać zalewą, może być gorąca, szczelnie…

Kapusta w aromatycznej zalewie konserwowana

Składniki: 3 kg kapusty białej lub czerwonej Zalewa: 1,5 kg pomidorów 1 kg kolorowej papryki 20 dkg pietruszki 2 duże główki czosnku 1 szklanka oleju ½ szklanki octu spirytusowego 4 łyżki cukru 2 łyżki soli Sposób przyrządzenia: Kapustę drobno posiekać, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, odcedzić, odstawić. Przygotować zalewę. Pietruszkę i…

Kabaczki w pomidorowej zalewie

Składniki: 3 kg kabaczków Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka octu spirytusowego 1 szklanka sosu pomidorowego 3 łyżki soli czosnek, koperek Sposób przyrządzenia: Kabaczki umyć, pokroić w plastry.  Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone kabaczki i gotować 3 minuty. Gorące przekładać do sterylnych słoi na dnie…

Keczup domowy konserwowany

Składniki: 2,5 kg pomidorów 50 dkg cebuli 20 dkg selera 3 papryczki chili 5 dkg korzenia imbiru 1 szklanka czerwonego octu winnego 2 łyżki kolendry 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soli 1 szklanka cukru Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry, pokroić. Cebulę i seler obrać, pokroić drobno. Imbir zetrzeć na…