Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta w aromatycznej zalewie konserwowana

Składniki:


  • 3 kg kapusty białej lub czerwonej

Zalewa:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 kg kolorowej papryki
  • 20 dkg pietruszki
  • 2 duże główki czosnku
  • 1 szklanka oleju
  • ½ szklanki octu spirytusowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli


Sposób przyrządzenia:
Kapustę drobno posiekać, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, odcedzić, odstawić. Przygotować zalewę. Pietruszkę i czosnek obrać. Pomidory, paprykę, pietruszkę, czosnek i pozostałe składniki zmiksować lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Tak przygotowaną zalewę przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, dodać kapustę i gotować przez  15 minut mieszając. Gorąca kapustę przełożyć do sterylnych słojów, szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *