Składniki:
- 3 kg kapusty białej lub czerwonej
Zalewa:
- 1,5 kg pomidorów
- 1 kg kolorowej papryki
- 20 dkg pietruszki
- 2 duże główki czosnku
- 1 szklanka oleju
- ½ szklanki octu spirytusowego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
Sposób przyrządzenia:
Kapustę drobno posiekać, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, odcedzić, odstawić. Przygotować zalewę. Pietruszkę i czosnek obrać. Pomidory, paprykę, pietruszkę, czosnek i pozostałe składniki zmiksować lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Tak przygotowaną zalewę przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, dodać kapustę i gotować przez 15 minut mieszając. Gorąca kapustę przełożyć do sterylnych słojów, szczelnie zamknąć.