Składniki:
- 2,5 kg pomidorów
- 50 dkg cebuli
- 20 dkg selera
- 3 papryczki chili
- 5 dkg korzenia imbiru
- 1 szklanka czerwonego octu winnego
- 2 łyżki kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka cukru
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry, pokroić. Cebulę i seler obrać, pokroić drobno. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki, z wyjątkiem cukru umieścić w rondlu o grubym dnie, podlać odrobiną wody i gotować powoli przez 45 minut cały czas mieszając i uważając żeby się nie przypaliło. Przetrzeć przez sito o takich oczkach aby pestki z pomidorów na nim pozostawały. Do przecieru dodać cukier i jeszcze raz powoli gotować przez 30 minut cały czas mieszając, rozlać do sterylnych słoiczków, szczelnie zamknąć.
Uwaga: selera i kolendrę można zastąpić 3 łyżkami curry.