Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidory w czerwonej zalewie konserwowane

Składniki:

    • 2 – 2,5 kg pomidorów
    • 2 cebule
    • 1 kwaśne jabłko
    • 1 duży burak ćwikłowy
    • 1 łyżka soli
    • 15 dkg cukru
    • 1/3 szklanki octu 6%


    Sposób przyrządzenia:
    Średniej wielkości, ,twarde pomidory umyć, ułożyć w misce, dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę, obrane, pokrojone jabłko, obranego i pokrojonego buraka. Pomidory wraz z dodatkami zalać 1,5 litra wrzątku i odstawić na 20 minut. Po tym czasie zalewę odlać, a pomidory  i dodatki rozłożyć do 3 litrowych, sterylnych słoi. Odlaną zalewę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, cukier i ocet, gotować kilka minut i zalać nią pomidory w słojach. Szczelnie zamknąć

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *