Składniki:
- 3 kg ogórków
- 1,5 kg cebuli
- sól do smaku
- 10 -15 dkg cukru
- 10 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki gorczycy
- 1,5 łyżeczki kolendry
- 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Ogórki umyć, zalać zimną wodą, odstawić na 30 minut. Tak przygotowane ogórki pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Ogórki i cebulę wymieszać, nasolić, odstawić na 24 godziny, odcedzić z powstałego soku, sok zostawić. Obsączone ogórki i cebulę przełożyć do sterylnych słojów, dodać obrany i rozdrobniony czosnek. Do soku powstałego z ogórków dodać cukier, przyprawy i szklankę wody, doprowadzić do wrzenia, skorygować solą i cukrem smak, gotować kilka minut, lekko schłodzić i zalać wywarem ogórki. Słoiki szczelnie zamknąć.