Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z ogórków konserwowana 2

Składniki:

    • 3 kg ogórków
    • 1,5 kg cebuli
    • sól do smaku
    • 10 -15 dkg cukru
    • 10 ząbków czosnku
    • 3 łyżeczki gorczycy
    • 1,5 łyżeczki kolendry
    • 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu


    Sposób przyrządzenia:
    Ogórki umyć, zalać zimną wodą, odstawić na 30 minut. Tak przygotowane ogórki pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Ogórki i cebulę wymieszać, nasolić, odstawić na 24 godziny, odcedzić z powstałego soku, sok zostawić. Obsączone ogórki i cebulę przełożyć do sterylnych słojów, dodać obrany i rozdrobniony czosnek. Do soku powstałego z ogórków dodać cukier, przyprawy i szklankę wody, doprowadzić do wrzenia, skorygować solą i cukrem smak, gotować kilka minut, lekko schłodzić i zalać wywarem ogórki. Słoiki szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *