Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinia słodko-kwaśna

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 20 dag marchwi
  • 3-4 gałązki szałwi (może być szałwia w saszetkach)po szczypcie do każdego słoika
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 5-6 goździków

Zalewa:

  • 1 szklanka octu jabłkowego (jest delikatniejszy od zwykłego octu)
  • 3 szklanki wody
  • 20 dag. cukru
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 4-5 cm. korzenia imbiru lub płaska łyżeczka cynamon( na czubek małej łyżeczki)
  • 1 łyżeczka soli


Sposób przyrządzenia:
Cukinię i obraną marchew pokroić wg uznania. Zalać gorącą zalewą i pasteryzować 20 min można też dodać kilka ziarenek goździków ok. 4-5, nie za dużo.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *