Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Pikantny przecier z owoców czarnego bzu

Składniki: 1/ kg przemarzniętych owoców czarnego bzu 1 główka czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 1 łyżka octu spirytusowego suszona kolendra, bazylia, czarny i czerwony pieprz, szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Owoce czarnego bzu dokładnie oczyścić i wraz z obranym czosnkiem zmiksować. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przełożyć do sterylnych słoiczków. Znakomity dodatek do wszelkiego…

Płaty kabaczka z cukinią w oliwie

Składniki: ½ kg bakłażanów ½ kg cukinii 1 litr białego octu winnego 4 listki bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 3 liście laurowe 5 ziaren pieprzu sól Sposób przyrządzenia: Bakłażany i cukinie oczyścić, umyć i pokroić wzdłużnie w plastry o grubości około 5 mm. Posolić i rozłożyć na sicie tak aby wytwarzający się sok obciekał. W…

Marynowane winogrona

Składniki: 1 kg dojrzałych lecz twardych winogron 15 ziaren pieprzu 5 laurowych liści goździki, cynamon wg uznania Zalewa: 1 l wody 6 łyżek cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Owoce umyć. Grona podzielić tak aby pozostawić 2 – 4 owoce połączone szypułkami.  Zalać na 1 minutę wrzątkiem, odcedzić.  Do wody dodać…

Sałatka zimowa

Składniki: 2 kg cebuli( można mniej lub zamiast cebuli pokroić por) 2 kg ogórków zielonych 2 kg papryki czerwonej 2 kg kapusty słodkiej 10 dag soli Sposób przyrządzenia: Wszystko poszatkować, cebulę pokroić w piórka, zasypać solą i pozostawić na noc. Na drugi dzień dodać: 1 kg marchwi(startej na tarce jarzynowej o grubych oczach) 1 kg…