Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Płaty kabaczka z cukinią w oliwie


Składniki:

    • ½ kg bakłażanów
    • ½ kg cukinii
    • 1 litr białego octu winnego
    • 4 listki bazylii
    • ½ łyżeczki suszonego oregano
    • 3 liście laurowe
    • 5 ziaren pieprzu
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Bakłażany i cukinie oczyścić, umyć i pokroić wzdłużnie w plastry o grubości około 5 mm. Posolić i rozłożyć na sicie tak aby wytwarzający się sok obciekał. W rondlu zalać cukinię i bakłażany octem, dodać liście laurowe i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę, odcedzić, osuszyć. Na dnie dużego słoja ułożyć bazylię i oregano, cukinię i bakłażana zwijać w rulony i układać w słoju, zalać oliwą i szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *