Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Kapusta konserwowana po gruzińsku

Składniki: 1 kg kapusty białej 1 marchewka Marynata: 1, 5 szklanki octu winnego 2,5 szklanki wody 10 dkg cukru 10 ziaren pieprzu 1 liść laurowy 3 goździki   3 dkg soli ostre papryczki wg smaku Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Kapustę oczyścić, bardzo cienko pokroić nożem, dodać tartą marchew, posolić, wymieszać, ostawić na…

Marchewka marynowana na zimę

Składniki: duże marchewki Marynata: 1 litr wody 3 dkg soli 6 dkg cukru 3 dkg esencji octowej 80% Sposób przyrządzenia: Idealna do marynaty byłaby mini marchewka lecz trudno ją kupić z konieczności musimy więc duża marchew rozdrobnić. Marchew obrać i na 3 minuty włożyć do wody o temperatur5ze około 90 stopni C. Tak przygotowaną marchewkę…

Marynowane owoce derenia

Składniki: 1 kg owoców derenia Zalewa: 1.5 szklanki octu spirytusowego 3,5 szklanki wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Sposób przyrządzenia: Owoce dokładnie umyć, każdy nakłuć kilkakrotnie widelcem żeby skórka nie pękała.  Składniki zalewy wymieszać, zalać nią zalewę, doprowadzić do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu 15 minut. Przełożyć do sterylnych słojów, szczelnie zamknąć.  

Marynowana kapusta

Składniki: 1 kg białej kapusty 2 marchewki 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku Zalewa: ½ szklanki wody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 10 łyżek octu spirytusowego 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Kapustę cienko pokroić, marchew obrać zetrzeć na grubej tarce, paprykę oczyścić, pokroić w „słomkę”. Czosnek obrać, ząbki pokroić na 4 części. Wszystkie składniki…