Składniki: zdrowe, młode rydze cebula czosnek sól pieprz liść laurowy Sposób przyrządzenia: Rydze dokładnie umyć, wyłożyć na sito i przelać obficie wrzątkiem. Odciąć trzony. W dużym słoju ( naczyniu kamionkowym ) układać warstwami grzyby, pokrojona w plastry cebulą, czosnek i liść laurowy w ilości wg upodobań.. Każdą warstwę przyprawiać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne…
Kategoria: Przetwory domowe
Przetwory z ogórków
Ogórki pikantnie marynowane
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: ogórki papryczki chili lub inne ostre czosnek koper liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, gorczyca Marynata: 1 l wody ½ szklanki octu spirytusowego 10 dkg cukru 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Ogórki i papryczkę dokładnie umyć. Na dno sterylnego słoika ułożyć łodygi kopru i pozostałe przyprawy, dopełnić ogórkami i jedną lub dwoma ostrymi paprykami. Składniki…
Sałatki na zimię
Zimowa sałatka z bakłażanów i pomidorów w oliwie
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 5 bakłażanów 10 cebul 10 papryk 10 średnich pomidorów 2 łyżki soli ½ szklanki octu 3% 10 dkg cukru oliwa Sposób przyrządzenia: Bakłażany i pozostałe składniki sałatki umyć, osuszyć i oczyścić. Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 minut w taki sposób aby wytwarzający się sok obciekał. Pozostałe składniki podobnie jak bakłażany pokroić…
Sałatki na zimię
Sałatka z bakłażanów i papryki konserwowana
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 4 kg bakłażanów 1,5 kg słodkiej kolorowej papryki ostra papryka – ilość wg upodobań smakowych 40 dkg czosnku natka pietruszki i koperek 2 szklanki oleju 1,2 litra wody 15 dkg soli ½ szklanki octu 6% Sposób przyrządzenia: Bakłażany umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Tak przygotowane bakłażany posolić wymieszać, odstawić na 30 minut…
Przetwory domowe
Kabaczki konserwowane w soku z buraków
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 2 kg kabaczków ½ litra soku z buraków ćwikłowych 50 g octu 3% 2 łyżki nasion kopru Sposób przyrządzenia: Kabaczki umyć, osuszyć, oczyścić. Starsze obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Młode kabaczki kroimy w plastry bez obierania ze skóry i usuwania nasion. Tak przygotowane kabaczki układamy w sterylnych słojach, przesypujemy nasionami kopru.…