Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ogórki pikantnie marynowane

Składniki:


  • ogórki
  • papryczki chili lub inne ostre
  • czosnek
  • koper
  • liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, gorczyca

Marynata:

  • 1 l wody
  • ½ szklanki octu spirytusowego
  • 10 dkg cukru
  • 1 łyżka soli


Sposób przyrządzenia:
Ogórki i papryczkę dokładnie umyć. Na dno sterylnego słoika ułożyć łodygi kopru i pozostałe przyprawy, dopełnić ogórkami i jedną lub dwoma ostrymi paprykami. Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, schłodzić. Marynatą zalać zawartość słoi, dokładnie zamknąć.. Pasteryzować krótko, 2, 3 minuty od momentu zawrzenia wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *