Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rydze solone smaczne i aromatyczne

Składniki:

    • zdrowe, młode rydze
    • cebula
    • czosnek
    • sól
    • pieprz
    • liść laurowy


    Sposób przyrządzenia:
    Rydze dokładnie umyć, wyłożyć na sito i przelać obficie wrzątkiem. Odciąć trzony. W dużym słoju ( naczyniu kamionkowym ) układać warstwami grzyby, pokrojona w plastry cebulą, czosnek i liść laurowy w ilości wg upodobań.. Każdą warstwę przyprawiać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce. W początkowym okresie na powierzchni w słoju może tworzyć się pleśń, należy ja skrzętnie usuwać. Jeśli grzyby nie są pokryte płynem należy dodać mocno osolonej, przegotowanej wody. Tak przyrządzone rydze są znakomitym dodatkiem do wielu potraw, a i solo znakomicie smakują. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *