Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Buraki marynowane z chrzanem i śliwkami

Składniki:

    • buraki ćwikłowe
    • śliwki
    • korzeń chrzanu

    Marynata:

    • 1 l wody
    • 2 dkg soli
    • 7 dkg cukru
    • 10 goździków
    • 10 ziaren pieprzu
    • ½ szklanki octu 6%


    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu wymieszać wszystkie składniki marynaty, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Przykryć i pozostawić do następnego dnia. Buraki obrać, zetrzeć na grubej tarce lub, co jest bardziej pracochłonne, pokroić w słomkę. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Chrzan umyć, oczyścić, zetrzeć na grubej tarce. Proporcje składników pozostawiam Państwa uznaniu. Ja na 1 kg buraków daję 25 dkg śliwek, nieduży korzeń chrzanu. Wszystkie składniki wymieszać i umieścić w sterylnych słojach, zalać przygotowaną wcześniej, przecedzoną marynatą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować około 20 minut. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *