Składniki:
-
- 1 duży kurczak
- 2 cebule
- 20 dkg świeżych borowików lub podgrzybków
- 4 grzyby marynowane
- 1 szklanka śmietany
- ½ kostki masła
- 1 łyżeczka mąki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
-
- mąka
- woda
Ciasto:
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na małe porcje, przyprawić. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć na niej porcje kurczaka. Obrumienionego kurczaka wyjąć i ułożyć w kamionkowym naczyniu (naczyniach) żaroodpornym. Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić w plastry. Cebulę obrać, rozdrobnić. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby, dusić kilka minut, dodać do kurczaka. Natkę pietruszki drobno posiekać, podobnie grzyby marynowane. Do śmietany dodać natkę, marynowane grzybki, łyżeczkę mąki, wymieszać. Śmietaną zalać kurczaka i dodatki w kamionce. Z mąki i wody zagnieść ciasto, uformować z niego „pokrywkę” na naczynie kamionkowe, nakryć go dokładnie oklejając brzegi. Piekarnik nagrzać do około 180 stopni C i zapiekać w nim danie przez około 30 minut. Podawać z pieczywem.