Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po śródziemnomorsku

Składniki:

    • 1 duży kurczak
    • 4 pomidory
    • ½ szklanki oliwy
    • 3 cebule
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • natka pietruszki
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć na niej porcje kurczaka. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki.  W rondlu rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę, smażyć kilka minut mieszając. Dodać pomidory, obrumienione porcje kurczaka, sok z cytryny i przyprawy, dusić aż mięso będzie dostatecznie miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Podawać z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *