Składniki: 80 dkg świeżych rydzów 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 1 szklanka śmietany Sposób przyrządzenia: Rydze oczyścić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osączyć na sicie i posolić, odstawić na około 1 godzinę. Cebulę obrać, drobniutko posiekać. Rydze ułożyć w rondelku przekładając cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać śmietaną i dusić pod…
Tag: z rydzami
Listy
Rydze z patelni
by Eliza Orzechowska • • 0 Comments
Składniki: 500 g rydzów 4 łyżki sklarowanego masła sól pieprz Sposób wykonania: Rydze oczyścić, małe pozostawić w całość a większe pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wrzucać je partiami na rozgrzane masło i smażyć około 3 minut z każdej strony. Po usmażeniu oprószyć solą oraz pieprzem.
Listy
Rydze ze śmietaną
by Jacek Piotrowski • • 0 Comments
Składniki: 500 g rydzów 3 łyżki sklarowanego masła 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone rydze wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Gdy ładnie się zarumienią zalać je śmietaną wymieszaną razem z mąką. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą ora…
Listy
Marynowane rydze
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1 kg. rydzów listek laurowy łyżka soli 2 łyżki cukru łyżeczka ziaren pieprzu Przygotowanie: Rydze umyć, odciąć trzony. Większe pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby woda przykryła grzyby. Dodać listek laurowy, pieprz, sól i cukier. Dusić 15 minut. Następnie nakładać grzyby do słoików i napełniać je do 3/4 wysokości.…
Rydze
Rydze na szybko
by Beata Wąsowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych rydzów 2 cebule 3 łyżki masła 1 szkl. startego suchego chleba razowego sól Sposób wykonania: Cebulę bardzo drobno posiekać i wymieszać z tartym chlebem. Następnie wrzucić rydze na rozgrzane masło, posypać cebulą i chlebem i usmażyć. Doprawić do smaku solą.