Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane rydze

Składniki:

  • 1 kg. rydzów
  • listek laurowy
  • łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka ziaren pieprzu

    Przygotowanie:

    Rydze umyć, odciąć trzony. Większe pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby woda przykryła grzyby. Dodać listek laurowy, pieprz, sól i cukier. Dusić 15 minut. Następnie nakładać grzyby do słoików i napełniać je do 3/4 wysokości. Pasteryzować dwukrotnie, raz godzinę w temp. 100 stopni, a po 48 godzinach 25 minut w temp. 90 stopni.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *