Składniki:
- 4 kg bakłażanów
- 1,5 kg słodkiej kolorowej papryki
- ostra papryka – ilość wg upodobań smakowych
- 40 dkg czosnku
- natka pietruszki i koperek
- 2 szklanki oleju
- 1,2 litra wody
- 15 dkg soli
- ½ szklanki octu 6%
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Tak przygotowane bakłażany posolić wymieszać, odstawić na 30 minut tak, aby wytwarzający się sok obciekł. W głębokim rondlu rozgrzać olej, partiami obsmażyć w nim bakłażany. Pozostałe składniki sałatki po oczyszczeniu i rozdrobnienie odkładamy oddzielnie. W sterylnych słojach układamy warstwami bakłażany przekładając warstwami pozostałych składników. Wodę sól i ocet mieszamy, zalewamy nimi słoje z sałatką. Tak przygotowaną sałatkę pozostawiamy odkrytą na 20 godzin w temperaturze pokojowej, potem szczelnie zamykamy i utrwalamy pasteryzując przez 20 minut.