Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby marynowane na sposób gruziński

Składniki:

    • 50 dkg oczyszczonych niedużych grzybów (podgrzybek, borowik)
    • 34 łyżki octu winnego jabłkowego
    • ½ szklanki oliwy
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 ziarna czerwonego pieprzu
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki cukru
    • 4 liście laurowe


    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby dokładnie umyć, przyciąć trzony. Czosnek obrać, drobno posiekać. W głębokim rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenie, zmniejszyć ogień i gotować powoli 5 minut. Tak przygotowane grzyby przełożyć do sterylnych słoi, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *