Składniki:
- 3 kg papryki
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu 6%
- 2/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/4 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
Sposób przyrządzenia:
Paprykę umyć, osuszyć, pokroić wg upodobań, oczyścić z nasion. Przygotować zalewę. W dużym rondlu wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, dodać paprykę, a gdy zalewa zacznie ponownie wrzeć gotować przez 3 – 5 minut, Ważne aby papryka nie była zbyt miękka. Przygotować 3 litrowe sterylne słoje, na dno ułożyć liść laurowy i obrany ząbek czosnku. Paprykę wyjąc łyżka cedzakową, ułożyć w słojach i zalać gorącą zalewą, szczelnie zamknąć. Tak przygotowana papryka nie wymaga pasteryzacji