Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Słodka papryka marynowana

Składniki:

    • 3 kg papryki
    • 1,5 szklanki wody
    • 1 szklanka octu 6%
    • 2/3 szklanki oleju słonecznikowego
    • 1/4 szklanki cukru kryształ
    • 1 łyżka soli
    • 3 liście laurowe
    • 3 ząbki czosnku


    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę umyć, osuszyć, pokroić wg upodobań, oczyścić z nasion. Przygotować zalewę. W dużym rondlu wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, dodać paprykę, a gdy zalewa zacznie ponownie wrzeć gotować przez 3 – 5 minut, Ważne aby papryka nie była zbyt miękka. Przygotować 3 litrowe sterylne słoje, na dno ułożyć liść laurowy i obrany ząbek czosnku. Paprykę wyjąc łyżka cedzakową, ułożyć w słojach i zalać gorącą zalewą, szczelnie zamknąć. Tak przygotowana papryka nie wymaga pasteryzacji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *