Składniki:
- 1 kg grzybów leśnych lub pieczarek
- 3 dkg soli
Marynata:
- 1 l wody
- 5 dkg soli
- 7 dkg cukru
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 1 marchewka
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 gałązka koperku
- 1 liść laurowy
- 1 mała cebula
Alternatywnie:
- 1 litr octu 3% winnego z białego wina
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę. Cebulę obrać, pokroić w plastry, podobnie marchew. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać składniki marynaty, gotować powoli przez 5 minut. Grzyby starannie przebrać, dokładnie oczyścić, umyć. W odpowiednio dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodę, posolić (3 dkg soli na
Uwaga: proporcje na marynatę zależą od preferencji wykonawcy zwłaszcza jeżeli chodzi o ilość cukru i octu. Na Podlasiu na dno każdego słoja wkładany jest ząbek czosnku.