Składniki:
-
- 1 kg jabłek
- 1 kg miąższu z dyni
- 1 kg cukru żelującego
- soku z cytryny
- cynamon, goździki do smaku
Sposób przyrządzenia:
Miąższ dyni pokroić na małe kawałki. Jabłka umyć, wytrzeć do sucha. Obrać ze skórki. Przekroić na pół, a następnie usunąć gniazda nasiennie. Każdą połówkę pokroić w kostkę. Jabłka i dynię skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem żelującym. Przykryć, odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnie przełożyć do płaskiego i szerokiego rondla, najlepiej o grubym dnie, dodać cynamon w lasce i goździki wg upodobań smakowych. Gotować stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Usunąć cynamon i goździki, przełożyć do sterylnych słojów, szczelnie zamknąć. . Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.