Składniki:
-
- czerwone buraki
- cebula
- cukier
- sól
- olej
-
- mąka, olej, woda, jajko
Ciasto:
Sposób przyrządzenia:
Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Buraki ugotować i zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach. Na oleju zeszklić na złoto pokrojoną cebulę. Do cebuli dodać buraki i razem podsmażyć doprawiając solą i cukrem. Farszem nadziewać pierogi i gotować kilka minut po wypłynięciu. Podawać okraszone skwareczkami.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Annę