Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane pomidory

Składniki:

    • 2 kg jędrnych małych pomidorów
    • 1 l wody
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżki cukru
    • 1/3 szklanki octu
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 cebula
    • liście chrzanu, koperek i czosnek, liść laurowy

Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę. Do wody dodać cukier i sól i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu dolać ocet i oliwę, gotować przez 5 minut. Słoje przeznaczone do  konserwowania pomidorów należy wysterylizować we wrzącej wodzie. Na spodzie ułożyć listek chrzanu, koszyczki koperku, kilka ząbków czosnku i liść laurowy oraz kilka plastrów cebuli. Następnie słoik wypełnić pomidorami, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zamknąć sterylną zakrętką. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *