Składniki:
-
- 2 kg jędrnych małych pomidorów
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki octu
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- liście chrzanu, koperek i czosnek, liść laurowy
Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę. Do wody dodać cukier i sól i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu dolać ocet i oliwę, gotować przez 5 minut. Słoje przeznaczone do konserwowania pomidorów należy wysterylizować we wrzącej wodzie. Na spodzie ułożyć listek chrzanu, koszyczki koperku, kilka ząbków czosnku i liść laurowy oraz kilka plastrów cebuli. Następnie słoik wypełnić pomidorami, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zamknąć sterylną zakrętką. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.