Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Pikantna marynata Rozmaitości

Składniki: 2 duże cebule 2 duże marchewki 2 papryczki chili Zalewa: 6 ząbków czosnku 1 szklanka octu winnego przyprawy do marynaty wg upodobań ½ łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty obrać, pokroić wg upodobań. W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 szklankę wody, dodać wszystkie składniki zalewy, gotować przez…

Marynowany czosnek agip

Składniki: 6 główek czosnku (nie chińskiego) 100 ml octu 10% cukier, sól, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy Sposób przyrządzenia: Czosnek sparzyć i osuszyć. Zagotować ocet zmieszany z 200 ml wody wraz ze szczyptą soli i cukru. Dodać po kilka ziaren ziela, pieprzu oraz pokruszony liść laurowy. Ułożyć w słoiku i zalać gorącą marynatą.

Winogrona w rumie

Składniki: 1 kg dużych słodkich winogron   1l rumu 1/2 kg cukru pudry Sposób przyrządzenia: Winogrona pozbawić szypułek, opłukać i osączyć. Ułożyć w dużym słoju, przesypując cukrem pudrem. zalać rumem i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne i suche miejsce. Po miesiącu winogrona są gotowe do spożycia.  

Pikantne pikle z marchwi i papryki

Składniki: 8 ostrych kolorowych papryk o długich strąkach 50 dkg marchewki, obranej i pokrojonej wzdłuż wg uznania 1 cebula pokrojona wzdłużnie na ćwiartki lub ósemki 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka oregano 2 łyżki soli peklującej cukier, sól do smaku ¼ szklanki oliwy 6 szklanek octu rozcieńczonego do 3…

Marynowane cebulki perłowe (afrodyzjak)

Składniki: 1 kg cebulek  perłowych 2 łyżki soli czerwony ocet winny oliwa z oliwek sól, pieprz świeże piórka czosnku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, ściąć wierzchołek i podstawę. Naciąć lekko końce na krzyż. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, obgotować w niej cebulki przez kilka minut. Ocet winny wymieszać z oliwą w stosunku 1:1, zmiksować, przyprawić…