Składniki:
- 8 ostrych kolorowych papryk o długich strąkach
- 50 dkg marchewki, obranej i pokrojonej wzdłuż wg uznania
- 1 cebula pokrojona wzdłużnie na ćwiartki lub ósemki
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 12 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki soli peklującej
- cukier, sól do smaku
- ¼ szklanki oliwy
- 6 szklanek octu rozcieńczonego do 3 %
Sposób przyrządzenia:
Paprykę umyć, obsuszyć, obciąć końce, wytrząsnąć nasiona. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć na niej paprykę aż skórka zacznie pokrywać się pęcherzami. Dodać cebulę i marchew smażyć razem przez 2 minuty. Wszystkie te przesmażone składniki ułożyć w 4 sterylnych słojach. Do każdego dodać czosnek, liść laurowy, pieprz ziarnisty, część oregano, 1 łyżeczkę soli peklującej. Rozcieńczony ocet doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i cukrem (pamiętając o dodanej do słoików soli peklującej) Gorącą zalewą zalać słoiki. Dokładnie zamknąć. Pasteryzować przez 15 minut.