Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Sałatka z białej kapusty kiszona

Składniki: biała kapusta sól, pieprz marchewka papryczki ostre nasiona fenkułu włoskiego Sposób przyrządzenia: Przygotować wszystkie składniki sałatki.Obraną marchewkę zetrzeć na tarce w taki sposób aby powstały długie słomki. Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, każdą część przekroić na połowę. W wyparzonym dużym słoju układać warstwami wszystkie składniki sałatki. Ubijać tłuczkiem do ziemniaków tak aby usunąć…

Klarowane masło

Użyte do smażenia masło dostarcza wyjątkowego smaku i aromatu wielu potrawom. Problemem jest to że zanim masło dojdzie do maksymalnej temperatury zawarte w nim bryłki mleka zaczynają ulegać zwęgleniu. Usunięcie zawartych w maśle bryłek mleka pozwoli nam więc uzyskać wyższą temperaturę nie powodując przypalenia masła. Proces klarowania masła jest prosty. Aby uzyskać ¾ szklanki klarowanego…

Nektarynki w winnym syropie

Składniki: 12 dużych twardych ale dojrzałych nektarynek 2,5 szklanki cukru 3 szklanki wytrawnego białego wina 3 łyżki likieru migdałowego 3 łyżki spirytusu lub brendy Sposób przyrządzenia: Każdą nektarynkę zanurzyć w wrzątku na około 30 sekund i natychmiast przełożyć do naczynia z zimną wodą. Obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki. Pestki rozbić, wyjąć jądro. W rondlu…

Gruszki w aromatycznym syropie

Składniki: 3 kg gruszek 4 szklanki cukru 2 szklanki octu 1 szklanka wody laska cynamonu szczypta tartej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków sok cytrynowy Sposób przyrządzenia: Przygotować miskę z zakwaszoną sokiem cytrynowym wodą. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniada nasienne. Odkładać do zakwaszonej wody aby nie czerniały. W dużym rondlu wymieszać…

Cebula marynowana z chili

Składniki: 1 litr pokrojonej cebuli (czerwonej) 1 szklanka octu winnego ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki goździków 1 papryczka chili Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić zależnie od upodobań w pierścienie lub pół plastry o grubości około 5 mm. Papryczkę oczyścić, rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 10…