Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nektarynki w winnym syropie

Składniki:


  • 12 dużych twardych ale dojrzałych nektarynek
  • 2,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki likieru migdałowego
  • 3 łyżki spirytusu lub brendy


Sposób przyrządzenia:
Każdą nektarynkę zanurzyć w wrzątku na około 30 sekund i natychmiast przełożyć do naczynia z zimną wodą. Obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki. Pestki rozbić, wyjąć jądro. W rondlu wymieszać wino, cukier i jądra pestek, powoli gotować kilka minut (około 10). Partiami dodawać pokrojone nektarynki i każdą partię gotować przez 3 minuty. Używając łyżki cedzakowej, przekładać owoce do sterylnych słojów. Gdy wszystkie nektarynki zostały obgotowane syrop gotować jeszcze przez 10 minut, usunąć jadra, doda likier, rozmieszać. Uzupełniać słoje syropem, do każdego dodać spirytusu. Zamknąć, wymieszać. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Obieranie nektarynek ze skórki nie jest bezwzględnie konieczne.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna

1 comment for “Nektarynki w winnym syropie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *