Składniki:
- 3 kg gruszek
- 4 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 1 szklanka wody
- laska cynamonu
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- 1 łyżeczka goździków
- sok cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Przygotować miskę z zakwaszoną sokiem cytrynowym wodą. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniada nasienne. Odkładać do zakwaszonej wody aby nie czerniały. W dużym rondlu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, po kilku minutach dodać odsączone gruszki i gotować aż nie będą odpowiednio miękkie. Przygotować sterylne słoiki. Do każdego za pomocą łyżki cedzakowej nakładać ugotowane gruszki i uzupełniać syropem do ¾ objętości, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut. Dokręcić zakrętki i obrócić do góry dnem aż wystygną.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna