Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 2 papryczki chili
- 6 ząbków czosnku
- 1 szklanka octu winnego
- przyprawy do marynaty wg upodobań
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 listki laurowe
Zalewa:
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty obrać, pokroić wg upodobań. W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 szklankę wody, dodać wszystkie składniki zalewy, gotować przez około 3 minuty. Do wrzącej zalewy dodać cebulę i czosnek, gotować razem 3 minuty, dodać marchew i utrzymywać wrzenie przez około 1 minutę. Gorącą marynatę przekładać do czystych słoików, do każdego dodać część papryczki chili, szczelnie zamknąć. Doskonała po 3 dniach, w lodówce może być przechowywana nawet miesiąc.