Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Kurki w occie

Składniki: 1 kg. kurek 1 cebula 2 łyżki soli szklanka octu 1/4 szklanki cukru po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 4 listki laurowe czubata łyżeczka gorczycy Sposób przyrządzenia: Kurki oczyścić, cebulę pokroić w grube plastry. Składniki zalać małą ilością wrzątku , dodać łyżkę soli i gotować 10 minut. Przygotować zalewę, do litra wrzącej wody…

Ogórki małosolne Marzeny

Składniki: 1 kg. średniej wielkości ogórków gruntowych kilka ząbków czosnku gałązki kopru sól Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, koper opłukać , ząbki czosnku obrać. Z litra gorącej wody i łyżki soli przygotować zalewę. Ogórki ułożyć ścisło w szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i gałązki kopru. Zalać chłodną zalewą tak, by przykryła ogórki.…

Bimber doskonały, czyli jak to robią nasi sąsiedzi 1

Tekst został zamieszczony jedynie w celach informacyjno poglądowych, nie ma na celu promowania picia alkoholu ani innych form łamania prawa RP . Lekturę rozpocznij od przeczytania tego postu Bimber kojarzy nam się z ordynarnym, mocno „pachnącym” drożdżami trunkiem. Wcale tak być nie musi. Stosując poniższe rady uzyskamy znacznie lepszy alkohol Samogon w 2 godziny Składniki:…

Domowe suszone pomidory

Składniki: 1.5 kg niedużych pomidorów 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Pomidory przekroić na połowę (większe w plastry) wyciąć szypułkę, łyżeczką usunąć gniazda nasienne. W misce wymieszać tak przygotowane pomidory z reszt ą składników. Piekarnik nagrzać do 130 stopni C, pomidory rozłożyć na siatce i…