Składniki:
- 1.5 kg niedużych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Pomidory przekroić na połowę (większe w plastry) wyciąć szypułkę, łyżeczką usunąć gniazda nasienne. W misce wymieszać tak przygotowane pomidory z reszt ą składników. Piekarnik nagrzać do 130 stopni C, pomidory rozłożyć na siatce i suszyć przy uchylonych lekko drzwiczkach piekarnika około 6 godzin. Tak przygotowane pomidory możemy przechowywać szczelnie zamknięte w pojemnikach szklanych przez 2 miesiące w lodówce lub 6 miesięcy w zamrażalniku.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz