Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z wątróbek drobiowych

Składniki:

  • 1 główka ulubionej sałaty
  • 50 dkg wątróbek drobiowych
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dkg winogron bez pestek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz, rozmaryn do smaku
  • 2 dkg orzeszków nerkowca


Sposób przyrządzenia:

Wątróbki drobiowe oczyścić z żył i błon, wypłukać pod bieżącą wodą, zalać mlekiem, odstawić na  30 minut, odcedzić, ponownie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Liście sałaty porozrywać palcami, umieścić w salaterce. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną grubo wątróbkę, smażyć 2 minuty, dodać winogrona, i ocet winny wymieszany z miodem, smażyć jeszcze 2 minuty, przyprawić i dodać do półmiska z sałatą. Wymieszać, posypać posiekanymi nerkowcami lub słonecznikiem czy też orzeszkami piniowymi. Podawać z bagietką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *