Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: winogorna

Migdałowe szaleństwo

Składniki: 150 g migdałów 1 główka czosnku 250 g pszennej czerstwej bułki 1/3 szkl oliwy 3 łyżki octu 1,5 l wody zielone winogrona Sposób wykonania: Bułkę bez skórki pokroić na mniejsze kawałki, które namoczyć  w wodzie. Następnie sparzone wrzątkiem migdały obrać ze skórki i razem z czosnkiem zmiksować, wówczas dodać do nich odciśniętą z wody…

Sałatka z arbuza i porzeczek

Składniki: arbuz 20 dag porzeczki 30 dag ciemnych drobnych winogron 3 renklody 1 kieliszek rumu listki świeżej mięty tub melisy do dekoracji Sposób wykonania; Z arbuza specjalną łyżeczką wydrążyć kuleczki. Winogrona pozostawić w całość lub przekroić na połówki, obrane jabłka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i skropić rumem. Na koniec posypać porzeczkami…

Zupa z gruszek Iwony

Składniki: 6 gruszek ½ litra czerwonego wina ½ kg ciemnych winogron 25 dkg cukru kilka goździków szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry, winogrona umyć i pokroić na połówki. Zagotować wino z cukrem, cynamonem i goździkami, włożyć gruszki i gotować około 8 minut. Wyjąć owoce, syrop ponownie zagotować,…

Keczup  Iwony

Składniki: 6 kg pomidorów 6 ząbków czosnku ½ kg winogron ocet winny sól do smaku cukier do smaku szczypta gałki muszkatołowej 20 goździków pieprz do smaku przyprawa curry Sposób przyrządzenia: Pomidory i winogrona dokładnie umyć, pomidory przekroić na połówki i zagotować stale mieszając. Przetrzeć przez sito. Zmiażdżyć  czosnek, goździki i zawinąć w gazę, dodać do…

Słodki napój z winogron

Składniki: 1 kg zielonych winogron bez pestek cukier do smaku sok cytrynowy do smaku 1 litr wody mineralnej Sposób przyrządzenia: Z umytych winogron w sokowirówce odcisnąć sok, schłodzić. Sok winogronowy i pozostałe składniki napoju zmiksować w odpowiednio dużym naczyniu, podawać natychmiast po przyrządzeniu. Do każdej szklanki dodać kilka kostek lodu.