Składniki:
- 6 kg pomidorów
- 6 ząbków czosnku
- ½ kg winogron
- ocet winny
- sól do smaku
- cukier do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 20 goździków
- pieprz do smaku
- przyprawa curry
Sposób przyrządzenia:
Pomidory i winogrona dokładnie umyć, pomidory przekroić na połówki i zagotować stale mieszając. Przetrzeć przez sito. Zmiażdżyć czosnek, goździki i zawinąć w gazę, dodać do masy pomidorowej wraz z resztą przypraw, podgrzewać , aż masa zmniejszy swoją objętość. Zważyć masę. Dodać na każdy kg masy ¾ litra octu winnego. Wyjąć gazę z czosnkiem. Wymieszać i doprawić do smaku , ponownie podgrzać i gorący keczup przelać do umytych i wyparzonych słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.