Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzybki marynowane Iwony

Składniki:

  • grzyby/ podgrzybki, prawdziwki, maślaki, rydze/

    Marynata:

  • 1 litr octu 5%
  • sól do smaku
  • ½  łyżki przypraw/ pieprz, ziele angielskie, liście laurowe /
  • 1 cebulka pokrojona w półplasterki

    Sposób przyrządzenia:

    Grzyby oczyścić z piasku i starannie wypłukać, wrzucić do niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i cebulki i zagotować prawie do miękkości. Grzyby wyjąć , odrzucić cebulę, osączyć, ostudzić i układać do umytych i wyparzonych słoików, zalać zimnym octem z przyprawami . Do grzybków można dodać małe cebulki sparzone wodą. Słoiki zakręcić wieczkami i ułożyć  w garnku, zagotować około 25 minut od momentu zagotowania się  wody. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *