Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 l wody
- 10 g kwasku cytrynowego
- 15 g soli
Składniki: 30 główek czosnku 3 szklanki wody 3 szklanki octu winnego ¾ szklanki cukru 3 łyżki soli 3 liście laurowe 1 ½ łyżeczki gorczycy Sposób przyrządzenia: Z podanych składników przygotować zalewę i gotować na małym ogniu około 10 minut. Czosnek obrać i ząbki wrzucić do lekko osolonego wrzątku na 3-4 minuty, przelać zimną wodą, osączyć…
Składniki: 3 kg podłużnych bezpestkowych pomidorów 10 dkg soli gruboziarnistej na litr wody ½ szklanki świeżych liści estragonu 3 łyżki nasion kopru 1 łyżka przyprawy chili 2 laurowe listki szczypta kolendry 1 główka czosnku 6 litrów wody źródlanej kilka liści z czarnej porzeczki i wiśni Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, osuszyć.6 litrów wody zagotować z 60…
Składniki: grzyby/ podgrzybki, prawdziwki, maślaki, rydze/ Marynata: 1 litr octu 5% sól do smaku ½ łyżki przypraw/ pieprz, ziele angielskie, liście laurowe / 1 cebulka pokrojona w półplasterki Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić z piasku i starannie wypłukać, wrzucić do niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i cebulki i zagotować prawie do miękkości. Grzyby wyjąć ,…