Składniki:
- 3 kg podłużnych bezpestkowych pomidorów
- 10 dkg soli gruboziarnistej na litr wody
- ½ szklanki świeżych liści estragonu
- 3 łyżki nasion kopru
- 1 łyżka przyprawy chili
- 2 laurowe listki
- szczypta kolendry
- 1 główka czosnku
- 6 litrów wody źródlanej
- kilka liści z czarnej porzeczki i wiśni
Sposób przyrządzenia:
Pomidory umyć, osuszyć.6 litrów wody zagotować z 60 dkg soli gruboziarnistej dodać listek laurowy, nasiona kopru, kolendry i chili. Liście estragonu osuszyć. Pomidory układać w wyparzonych słojach przekładając liśćmi estragonu i ząbkami czosnku. Zalać ostudzoną zalewą, zamknąć. Przez 3 dni przechowywać w temperaturze pokojowej, następnie przenieść w chłodne miejsce. Kwaszone pomidory smakują tak jako dodatek do przekąsek.